Stel al uw vragen over DMR hier !

Beste MLB-lid,
Beste DMR-gebruiker,

Er is weer heel wat veranderd op DMR-vlak, zowel lokaal, nationaal als internationaal.
Vele hebben er misschien zelfs geen zicht meer op.

Daarom dat we dit artikel hebben aangemaakt.
Hier kan je terecht voor al je vragen inzake DMR.

Stel je vraag helemaal onderaan dit artikel. (LEAVE A REPLY)

Dan kunnen hier al uw vragen verzamelen en verwerking om op een van onze volgende clubavonden in de vorm van een soort workshop een antwoord te kunnen bieden op al uw vragen in verband met DMR en/of het gebruik van uw DMR-toestel en de bijhorende software en codepluggen.

PS. Vergeet niet je Hytera-toestel mee te brengen naar onze eerstvolgende MLB-clubavond van 20 januari 2017 voor de installatie van een nieuwe codeplug !!! Een nieuwe codeplug voor de Tytera MD-380 kan je nu reeds terugvinden op ons MLB-forum.

5 thoughts on “Stel al uw vragen over DMR hier !

 1. Hallo allemaal,

  Ik zal even het voorbeeld geven en de eerste vraag stellen.
  Hoe kan ik op een makkelijke manier contact maken met het buitenland ?

  Bijvoorbeeld : “Hoe ga ik te werk om via DMR verbinding te maken met mijn vriend en collega-amateur in de Verenigde Staten, ergens in Europa, of waar dan ook in de wereld ? Hoe moet mijn radio ingesteld staan, waar moet ik oproepen, moeten we na de oproep een QSY maken, hoe moet mijn vriend zijn toestel instellen, … enz. ?

  Een soort “stappenplan” zou hierbij heel handig zijn !

  Zo … hopelijk volgen er nog vele andere vragen.
  73 de ON1PV.

 2. beste om,
  * is dmr trunking actief ?
  * bestaat er een repeater lijst van geheel belgie met de kleurcode/verbindingen…enz?
  * is het mogelijk om “snel” te scrollen in de contacten lijst? (pd785)
  * is er een mogelijkheid om het keyboard in te stellen zoals bij een telefoon? (nummerieke ingave en geen voorgeprogrammeerde bestemmingen)
  * is er een service manual van de pd785?
  * kan ik onder menu/manual dial de instelling zo veranderen zodat je niet alleen een dmr id kan ingeven maar ook de lijst kan doorzoeken op call?
  alvast bedankt om te reageren,
  73
  on3kt

 3. Kurt,

  * is dmr trunking actief ? > Nee
  * bestaat er een repeater lijst van geheel belgie met de kleurcode/verbindingen…enz? > https://brandmeister.network/?page=repeaters en zoeken op 2061
  * is het mogelijk om “snel” te scrollen in de contacten lijst? (pd785) > Niet sneller dan dat je nu doet
  * is er een mogelijkheid om het keyboard in te stellen zoals bij een telefoon? (nummerieke ingave en geen voorgeprogrammeerde bestemmingen) > Ja, in je codeplug in Conventional>General Settings>Buttons de Default Numeric Key Selection zetten op “Enable”.
  * is er een service manual van de pd785? > Ja.
  * kan ik onder menu/manual dial de instelling zo veranderen zodat je niet alleen een dmr id kan ingeven maar ook de lijst kan doorzoeken op call? > Nee

 4. >Hoe ga ik te werk om via DMR verbinding te maken met mijn vriend en collega-amateur in de Verenigde Staten, ergens in Europa, of waar dan ook in de wereld ? Hoe moet mijn radio ingesteld staan, waar moet ik oproepen, moeten we na de oproep een QSY maken, hoe moet mijn vriend zijn toestel instellen, … enz. ?

  Peter, je hebt 2 mogelijkheden:

  1) Je kiest TG9 op een repeater; doet een Private Call naar de reflector naar keuze die gekoppeld is aan de buitenlandse talkgroep; de repeater zal aangeven dat deze gekoppeld is en als je dan spreekt op TG9, dan zal je stem ook uitkomen op de gekoppelde talkgroep via die reflector. Simpelste methode, geen programmatie nodig, maar je kan niet roamen en je mag niet vergeten na afloop een private call naar 4000 te doen om de reflector te ontkoppelen.

  2a) Je programmeert in je toestel de gekozen buitenlandse talkgroep in een kanaal, en zet die ook in de RX lijst van dat kanaal, op TS2. PTT op dat kanaal en je komt uit op de buitenlandse talkgroep.

  2b) Je kiest talkgroep 9, en gebruikt Contact>Manual Dial om de talkgroepnummer manueel in te voeren. PTT duwen en je stem komt uit op die talkgroep. Als de gekozen talkgroep niet in je RX lijst staat van het kanaal met talkgroep 9, moet Je correspondent wel antwoorden voor de call end, anders ga je het antwoord niet horen.

  Voor je correspondent gelden dezelfde opties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA